niedziela, 16 stycznia 2011

MOJO

Mojo jest podawane tutaj w każdej restauracji, można kupić je w każdym sklepie spożywczym, albo przygotować samemu.


Przepis na mojo verde (zielone).

Składniki:
pęczek kolendry, pół pęczka pietruszki, 5 dużych ząbków czosnku, 2 zielone papryczki , szczypta grubej soli, 300-350 ml oliwy z oliwek, łyżeczka kminku, pół szklanki vinagre. Podaje się bardzo różne proporcje poszczególnych składników i właściwie wszystko zależy od Waszego gustu. Niektórzy nie dodają też pietruszki i kminku i dodają dużo mniej oliwy, łyżkę oregano, posiekane migdały. Sos vinagre dobrze jest przygotować z czerwonego wina- pozostawić je kilka dni wcześniej z papryczkami.

Przygotowanie:
posiekać kolendrę i pietruszkę, odcinając łodygi, zetrzeć czosnek i paprykę, dodać sól, trochę oliwy, zetrzeć wszystko, dodać resztę oliwy i vinagre, wymieszać wszystko. Sos można trzymać w lodówce kilka tygodni, przed podaniem wstrząsnąć. Nadaję się świetnie do papas i do ryb.

Mojo rojo (czerwone) nie zawiera zielonych składników, a w ich miejsce dodaje się łyżeczkę słodkiej papryki i startą czerwoną papryczkę.


A swoją drogą to w Polsce można kupić świeżą kolendrę? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz